Yttrande från Hockeysupporterunionen angående bortasektion i Monitor ERP Arena, Gävle

2022-02-28

Hockeysupporterunionen (”HSU”) vill uttrycka sitt tydliga missnöje över nuvarande utformning av bortaståplats-sektionen i Brynäs hemmaarena, Monitor ERP Arena. Sedan den stora ombyggnaden för cirka 16 år sedan befinner sig borta-ståplats på samma kortsida som hemma-ståplats, vilket ej är optimalt ur säkerhetssynpunkt, men förhållandevis vanligt i arenabyggnader från samma tid och arkitektbolag ifråga.

Hemma- och bortastå har skiljts åt av ett staket som till denna säsong toppats med ett genomskinligt plexiglas. En till stora delar mindre bra lösning, men som även existerat i andra svenska ishockeyarenor. Nu har dock det genomskinliga plexiglaset bytts ut mot svart glas, vilket helt skärmar av sikten för bortasupportrar i denna riktning. Målet närmast ståplats är ej synligt. Detta är helt enkelt inte acceptabelt, både sett till respekten för betalande åskådare, men i synnerhet att man verkar anse att detta är något man kan göra mot bortasupportrar och hoppas kunna undgå kritik. Att verka för en levande supporterkultur, med resor till bortamatcher är en av HSUs absolut viktigaste syften och därför måste vi agera i detta fall.

HSU uppmanar samtliga medlemsföreningar och övriga supporterklubbar som är av samma åsikt att bojkotta bortasektionen i Monitor ERP Arena samt i övrigt uppmana enskilda supportrar att ej besöka arenan till dess att det svarta plexiglaset är nedmonterat igen. Vi vill dessutom uppmana Brynäs och övriga klubbar med liknande placering av bortasektioner att inleda ett arbete med nya placeringar av dessa, samt i övrigt följa den folder för utformning av bortasektioner som HSU har tagit fram.