Om oss

Historia och syfte

Föreningen Hockeysupporterunionen bildades 2020 genom att supportrar från flera olika lag i SHL och Hockeyallsvenskan gick samman för att organisera sig. Idén till en supporterunion kom efter flera enskilda initiativ till att samla supporterföreningar i Sverige till olika öppna brev och upprop under 2010-talet.

Vid grundandet hade HSU inofficiellt stöd av supportergrupper till en majoritet lagen i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, och större delen av dessa blev medlemmar formellt efter grundandet. Ambitionen är att organisera samtliga lags supportrar under samma flagg.

Föreningen har som ändamål att representera dessa i frågor som rör svensk ishockey och svensk supporterkultur och vara deras röst i debatten om den svenska ishockeyns utveckling. Föreningen skall verka för en ansvarstagande, positiv och mångfaldig läktarkultur.

Föreningen skall verka för att den demokratiska traditionen inom svensk idrott bevaras, och bevaka intressen hos berörda ishockeyföreningars medlemmar. Föreningen skall sträva efter att svensk ishockey omges av ett regelverk som kan upplevas som legitimt av alla det berör.

Föreningen anser att dialog och delaktighet mellan alla aktörer är nödvändig för en positiv utveckling av svensk ishockey. Föreningen skall vara en aktiv part i denna utveckling.