Ställningstagande angående derbymatcherna

2022-10-21

Ställningstagande från HSU angående AIKs beslut om bortasektioner i matcher mot DIF

Hockeysupporterunionen uttrycker ett starkt avståndstagande mot AIKs beslut att genomföra sina derbymatcher som hemmalag mot Djurgården utan sektion för bortasupportrar.

För första gången sedan 2014 ska AIK och Djurgården mötas i tävlingsmatcher i ishockey. Två klubbar som varit med i toppen av svensk ishockey sedan starten av dess historia och tagit sammanlagt 23 SM-guld. Tiotusentals supportrar runt om i landet hade sett fram emot matcherna, som också skulle fungera som en vitamininjektion för ishockeyintresset i Sveriges huvudstad. Att få se på dessa matcher på plats ska ses som en rättighet och att göra det med två rivaliserande uppsättningar supportrar på plats är en omistlig del av dessa matcher.

Beslutet att inte tillåta dedikerade sektioner för bortasupportrar är därför skadligt för supporterkulturen i Sverige i allmänhet och ishockeyintresset i Stockholm i synnerhet. Beslutet står dessutom i kontrast med kravet i Svenska Ishockeyförbundets säkerhetsföreskrifter om att bereda plats för bortasupportrar. Faktumet att ingen tävlingsmatch i ishockey mellan lagen har genomförts på många år gör också att beslutsunderlaget upplevs som tunt för ett så pass drastiskt beslut som detta är.

Hockeysupporterunionens syfte är inte att bidra till någon pajkastning mellan klubbarna ifråga, utan vi vill istället uppmana klubbarna att återigen sätta sig ner i ett rum och komma fram till lösningar som gör det möjligt att arrangera de fyra derbymatcherna med båda lagens supportrar representerade i arenan.

Matcherna spelas i samma arena, med samma uppsättning supportrar och med rimligen en någorlunda likartad bruttointäkt för klubbarna. En likartad säkerhetslösning bör därför vara möjlig att ordna för alla fyra matcher.

Med vänlig hälsning,
Styrelsen, Hockeysupporterunionen