Lär känna föreslagna nyval.

2023-06-11

Till årsmötet den 17 juni föreslås två ledamöter till nyval i styrelsen: Jonas Marklund och Mikaela Gustavsson. Dessutom föreslås Isak Göransson till nyval som suppleant. Här kan du lära känna dessa tre lite mer.

Mikaela Gustavsson, 28 år, Södertälje SK

Berätta lite om dig själv och din supporter/hockeybakgrund

 • Mikaela Gustavsson heter jag, fyller 28 år i år, är utbildad kriminolog och sociolog, arbetar på statlig myndighet. Min pappa tog med mig på hockey när jag var fem år för att se SSK, sedan dess har jag varit fast. 

Hur ser du på betydelsen av HSU och föreningens arbete?

 • Jag ser en oerhört viktig funktion med HSU och dess arbete, en lucka som borde fyllts för länge sedan. Liksom att supporterföreningen kan vara en länk mellan klubb och supportrar så kan HSU verka som en länk mellan föreningar och ligan. Dessutom finns en möjlighet att nå ut till en större publik i form av ställningstaganden i frågor som berör supportrar, tillsammans kan man påverka mycket. 

Vad har du för erfarenheter som du kan dra nytta av i denna roll?

 • Jag har suttit med i styrelsen i Södertälje SK:s officiella supporterförening, Supporterklubben, sedan år 2014 (ett år efter bildandet). Har varit ordförande från 2016 till i år då jag valde att kliva åt sidan och bli sekreterare. Utöver det har jag bland annat suttit med i en fotbollsstyrelse i flera år och suttit med en styrelse i en förening som arbetar för flickfotbollen i Sörmland. 

Vad tror du är de största utmaningarna framöver för oss hockeysupportrar?

 • Jag tror en utmaning är att få supportar och liga att dra åt samma håll, innefattandes många områden. Även att öka tillväxten i form av att locka yngre generationer till hockeyläktarna. 

Jonas Marklund, 25 år, Skellefteå AIK

Berätta lite om dig själv och din supporter/hockeybakgrund

 • Jag är en 25 år gammal student med ett år kvar på studierna. Jag bor i Skellefteå och har gjort så i hela mitt liv och mitt supporterskap sträcker sig tillbaka till början på högstadiet. Första gången jag ställde mig på ståplats fastnade jag för den stämning och kultur som fanns där och något år efter det började jag åka på supporterresor så ofta som möjligt. Sedan säsongen 2018/2019 har jag suttit med i North Powers styrelse och varit engagerad i vår tifogrupp. De senaste två säsongerna har jag varit ordförande i North Power och jag har precis påbörjat mitt tredje år i den rollen. 

Hur ser du på betydelsen av HSU och föreningens arbete?

 • Jag tror att HSU är jätteviktig för att vi ska kunna bevara och utveckla den supporterkultur/de supporterkulturer som finns inom svensk ishockey idag. Allt för ofta när beslut fattas inom hockeyn görs de helt utan att ett supporterperspektiv funnits med i tankarna. Genom HSU har supportrar inom hockeyn fått en samlad röst som kan driva de frågor som är viktiga för supportrar i hela Sverige, oavsett serienivå. Min bild av unionens arbete de senaste åren är att ett stort fokus legat på bortasupportrars rättigheter och förutsättningar och att mycket bra har gjorts kring detta. Jag tror att det är viktigt att det arbetet fortsätter och att man fortsätter kämpa för att supportrar till lag på alla olika serienivåer ska få så bra förutsättningar som möjligt. Jag hoppas också att supportrar till fler olika lag väljer att gå med i HSU framöver så att unionens röst blir ännu starkare.

Vad har du för erfarenheter som du kan dra nytta av i denna roll?

 • Mina erfarenheter i North Powers styrelse tror jag att jag kommer ha stor nytta av då flera av de frågor som jag anser är viktiga på nationell nivå är sådant vi drivit även gentemot vår klubb. Genom mitt supporterskap har jag också rest runt en hel del i hockeysverige och fått se hur exempelvis situationen för bortasupportrar ser ut på olika arenor, det tror jag är viktigt för att förstå de utmaningar som finns och för kunna driva dessa frågor på ett bra sätt. Tack vare att vi inom North Power haft en representant i HSU:s styrelse även tidigare har jag en hyfsat god insyn i unionens arbete redan vilket jag tror kommer göra det enklare för mig att fortsätta det arbete som redan är i gång, om jag blir vald av årsmötet.

Vad tror du är de största utmaningarna framöver för oss hockeysupportrar?

 • Den absolut största utmaningen för oss hockeysupportrar tror jag är det faktum att hockeyn i dag rör sig i en riktning som enligt mig inte gynnar varken oss supportrar eller svensk ishockey som helhet. Det pratas ofta om hur viktiga supportrarna är och att vi vill ha mer känslor i svensk ishockey men när beslut väl fattas är det dock i stort sett alltid det kommersiella som styr. Tv-bolag och andra prioriteras över supportrarna gång på gång och där tror jag att vi supportrar måste bli bättre på att göra våra röster hörda och driva de frågor som är viktiga för oss. Här tror jag HSU fyller en väldigt viktig roll, både som en enad röst för supportrarna och som stöd till enskilda supportrar/supporterföreningar som vill ha hjälp att driva olika frågor.

Isak Göransson, 20 år, Karlskrona HK

Berätta lite om dig själv och din supporter/hockeybakgrund

 • Mitt namn är Isak Göransson och jag är 20 år gammal, född och uppvuxen i Linneryd i Småland. Jag upptäckte hockeyn och Karlskrona HK när jag var 7 år gammal. Både stämningen och sporten fångade mitt intresse och sen dess har man varit fast. Idag ingår jag i Karlskrona HK:s officiella supporterförening Blackbugs styrelse och är aktiv på ståplats.

Vad har du för erfarenheter som du kan dra nytta av i denna roll?

 • Då Blackbugs är den enda representerade supporterföreningen från Hockeyettan inom HSU så har jag stor erfarenhet av hur det är att vara aktiv supporter inom ligan. Ofta är det SHL och Hockeyallsvenskan strålkastarna riktas emot, men vi får inte glömma alla oss supportrar som verkar i Hockeyettan.

Vad tror du är de största utmaningarna framöver för oss hockeysupportrar?

 • Att försöka få klubbarna, förbundet och gemene man etc en ökad förståelse över vad supporterkultur innebär. Ibland känns det som att förståelsen inte finns och det skapar i sin tur en dålig relation mellan nämnda parter och supportrarna.