Intervjuer med föreslagna nyval

2024-06-05

Till årsmötet den 15 juni föreslås två helt nya namn till styrelsen i HSU: Axel Pettersson och Hannes Salo. Här får du lära känna dessa båda herrar lite bättre.

Axel Pettersson

Berätta lite om dig själv och din supporter/hockeybakgrund
– Axel Pettersson, 48 år och boende i Stockholm med promenadavstånd till Hovet. Född och uppvuxen utanför Örebro och fick min hockeyfostran som spelare där men alltid med Leksand i hjärtat tack vare släkt i Leksand/Insjön och tidiga besök i gamla fina ishallen. Efter flytt till Leksand på 90-talet engagerad som speaker åt J20 och bofast på södra stå under några år tills studier och jobb tog mig till andra platser. Trots avståndet till hembygden har jag varit aktiv inom Superstars som supportervärd, med i LTC sen starten 2004, ordnar resor med Superstars Stockholm. Träffade sambon (ännu mer fanatisk supporter som skriver matchrapporter och sitter i Leksands IFs ideella styrelse) på en försäsongsturnering på Åland och junioren, nu 14 år, syns ofta med Rocket Lang-flaggan på ståplats.

Hur ser du på betydelsen av HSU och föreningens arbete?
– HSU:s betydelse i att ena supportar som egentligen inte gillar varandra, men gillar supporterskapet, är enormt viktigt. När sporten produktifieras och paketeras som event är det viktigt att stå upp för 51%-regeln, erbjuda bra förutsättningar för bortasupportrar, underlätta resor och samordning. Med ökad synlighet och aktivitet i viktiga frågor kan HSU visa lösningar och vara en gränsyta mellan läktare, föreningar, förbund och ligaorganisationer.

Vad har du för erfarenheter som du kan dra nytta av i denna roll?
Med ålder och erfarenhet från många år på olika läktare ser jag nyttan av att låta alla vara med, och att inte göra supporterskap exklusivt för några grupper. Under åren har jag varit supportervärd på både hemmamatcher och bortaresor, sytt flaggor och målat tifo, åkt på snedresor till små och stora hallar och haft både med och motgång. Jag har sett och upplevt skillnaden mellan olika divisioner och ligor, och pratat med supportrar i kategorierna unga arga svartklädda, föräldrar och respektive, äldre gardet på silverhöjden, slipsarna i logerna och alla däremellan och insett att alla önskar samma framgång för laget även om vi uttrycker det på olika sätt.

Vad tror du är de största utmaningarna framöver för oss hockeysupportrar?
– Utmaningar framöver består till stor del av att behålla balansen på en lagom nivå mellan engagerade supportrar och föreningar och organisationer som har en annan syn på supporterskap. Alla ska vara välkomna och få supporta på sitt sätt, men med respekt för att andra grupper utövar sitt supporterskap på andra sätt.

Axel Pettersson. Foto: Lars Lundqvist, CC BY.

Hannes Salo

Berätta lite om dig själv och din supporter/hockeybakgrund
Mitt intresse för supporterkultur började redan som liten och växte ännu mer under tonåren. Precis som alla andra engagerade inom supporterkulturen har jag kuskat runt tusentals mil runt om i vårt land för att följa vårt lag. Ett engagemang som sedan det startades aldrig försvunnit. Ni hittar mig där MoDo spelar.

Hur ser du på betydelsen av HSU och föreningens arbete?
– För mig är HSU en samlad röst för svenska ishockeysupportrar, en förening som arbetar för svenska supportar utan egenintresse. För att vi ska kunna åstadkomma stora förändringar och förbättra villkoren för svenska hockeysupportrar så är det viktigt att det finns en samlad förening som driver frågorna nationellt. 

Vad har du för erfarenheter som du kan dra nytta av i denna roll?
– Framförallt så har jag en bakgrund inom supporterkulturen och även ett stort engagemang inom den. Utöver detta så har jag lång erfarenhet och utbildning av att arbeta i en samordnade roll, med personliga relationer samt projektledning. 

Vad tror du är de största utmaningarna framöver för oss hockeysupportrar?
– Personligen tror jag att den största utmaningen framöver är att utöka samarbetet med berörda parter. Vi måste ta/få en större plats i utvecklingen av svensk ishockey, HSU skall vara den stora påverkansfaktorn till förbund/ligaorganisation i de diskussionerna för hockeysupportrar. 

Hannes Salo